Näin äänestät vaalipäivänä

Ennen äänestyspaikalle menoa:

1. Ota mukaasi äänestyspaikalle ehdottomasti henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti taikka vastaava kuvallinen asiakirja. Jos Sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sitä hakiessasi tarvitset kaksi passikuvaa.

2. Vaalipäivänä voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi eli siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty Sinulle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin. Itse ilmoituskorttia ei tarvita äänestyksessä, mutta voit ottaa sen mukaasi jos haluat. Mikäli et jostain syystä ole saanut ilmoituskorttia, voit tiedustella sitä ja/tai sen tietosisältöä lähimmästä maistraatista. Omaa äänestyspaikkaasi voit kysyä myös vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770.

3. Jos haluat selvittää jo etukäteen ehdokkaasi ehdokasnumeron, löydät sen presidentinvaalin ehdokasluettelosta. Ehdokasnumerot ovat myös nähtävissä ehdokkaiden omissa vaalimainoksissa sekä tiedotusvälineissä.

4. Voit ottaa mukaasi oman vaaliavustajan, jos et esimerkiksi kykene itse tekemään äänestysmerkintää. Oma vaaliavustaja ei kuitenkaan voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos Sinulla ei ole omaa avustajaa, äänestyspaikalla on erityinen vaaliavustaja.

Äänestyspaikalla:

5. Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle. Hän etsii nimesi vaaliluettelosta ja antaa Sinulle äänestyslipun. Vaalivirkailija myös merkitsee vaaliluetteloon, että olet äänestänyt. Äänestyksestä äänestyspaikassa huolehtii vaalilautakunta, johon kuuluu viisi jäsentä, joista vähintään kolmen tulee koko ajan saapuvilla.


6. Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin. Kopissa on kynä ja kopin seinällä presidentinvaalin ehdokasluettelo.

6a. Jos tarvitset apua äänestysmerkinnän tekemisessä, vaaliavustaja tulee avustamaan Sinua äänestyskoppiin.

7. Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Ehdokkaan numeron löydät ehdokasluettelosta. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta! Ohje äänestäjälle äänestysmerkinnän tekemisestä (pdf, 0.27 Mt).

8. Merkittyäsi numeron äänestyslippuun taita se siten, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin.


9. Mene taitetun äänestyslipun kanssa vaaliuurnasta huolehtivan vaalivirkailijan luo. Hän leimaa äänestyslippusi.


10.Tämän jälkeen pudotat leimatun äänestyslipun vaaliuurnaan. Sen jälkeen voit poistua äänestyspaikalta. 
Julkaistu 25.1.2018