Kuntavaalien äänioikeusilmoituksen liite

Hyvä äänestäjä, käytä äänioikeuttasi.

Voit käydä äänestämässä koronavirustilanteesta huolimatta. Vaalivirkailijat valvovat turvallisuuttasi äänestyspaikalla ja neuvovat ohjeiden noudattamisessa.
Voit äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa niiden aukioloaikoina. Voit edesauttaa äänestäjämäärien tasaisempaa jakautumista äänestämällä ennakkoon mahdollisimman ruuhkattomassa äänestyspaikassa. Tyypillisesti ruuhkia voi muodostua ennakkoäänestyspaikkoihin viimeisen ennakkoäänestyspäivän iltana.

  • Vaalipäivänä voit äänestää ainoastaan omassa äänioikeusilmoitukseen merkityssä äänestyspaikassasi klo 9–20.
  • Kunnat voivat tiedottaa, että osa ennakkoäänestysajasta varataan ensisijaisesti vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville äänestäjille. Seuraa oman kotikuntasi vaalitiedotusta.
  • Karanteeniin määrätyille on erityisjärjestelyitä äänestämistä varten.

Noudatathan näitä ohjeita, kun käyt äänestämässä:

  • Pidä äänestyspaikalla vähintään 2 metrin etäisyys muihin äänestäjiin ja vaalivirkailijoihin.
  • Käytä käsihuuhdetta, jota äänestyspaikalla on tarjolla. Puhdista kätesi saapuessasi äänestyspaikalle, tarvittaessa asioinnin aikana ja poistuessasi äänestyspaikalta.
  • Käytä äänestyspaikalla asioidessasi kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos siihen ei ole estettä. Vaalivirkailija voi tarvittaessa pyytää sinua poistamaan kasvomaskin henkilöllisyyden tarkastamisen ajaksi.
  • Vaalivirkailijat huolehtivat äänestyspaikalla pintojen ja tarvikkeiden säännöllisestä puhdistuksesta. Tartuntojen välittyminen esineiden ja pintojen välityksellä on epätodennäköistä. Kynien ja lomakkeiden käyttäminen äänestyspaikalla ohjeiden mukaan on turvallista. Voit halutessasi tuoda mukanasi oman kynäsi.

Koronatilanne voi vaihdella eri puolilla maata. Seuraathan tiedotusta oman kotikuntasi
äänestämiseen liittyvistä järjestelyistä. Jos paikalliset terveysviranomaiset antavat tiukempia ohjeita, niitä noudatetaan tämän ohjeen sijaan.

Jos sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä maksuttomaan vaalipalvelupuhelimeen 080 094 770.

Ohjeet turvallisesta äänestämisestä korona-aikana ovat laatineet yhteistyössä oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.