Ennakkoäänestys presidentinvaalin toisella kierroksella alkaa ke 31.1. 

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 30.1.2024 13.49
Tiedote
Oikeusministeriön vaalilogo.

Tasavallan presidentin vaalissa toimitetaan toinen vaali, koska kukaan ehdokkaista ei saanut ensimmäisessä vaalissa yli puolta äänistä. Toisen vaalin ehdokkaina ovat Kokoomuksen Alexander Stubb numerolla 8 sekä valitsijayhdistyksen Pekka Haavisto numerolla 10. Ehdokasnumerot ovat samat kuin ensimmäisessä vaalissa. 

Helsingin vaalipiirilautakunnan vahvistaman vaalituloksen mukaan Stubb sai ensimmäisessä vaalissa 27,2 prosenttia äänistä ja Haavisto 25,8 prosenttia äänistä. 

Toisen vaalin ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 31.1.–6.2.2024. Ulkomailla toisen vaalin ennakkoäänestysajanjakso on 31.1.−3.2.2024, mutta monien ulkomailla sijaitsevien ennakkoäänestyspaikkojen aukioloaika on tätä lyhyempi. Toisen vaalin vaalipäivä on sunnuntai 11.2.2024.

Äänioikeus jokaisella 18 vuotta täyttäneellä Suomen kansalaisella

Tässä presidentinvaalissa äänioikeutettuja ovat asuinpaikasta riippumatta kaikki Suomen kansalaiset, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta viimeistään 28.1.2024. Toisessa vaalissa käytetään samaa äänioikeusrekisteriä kuin ensimmäisessä vaalissa eli äänioikeutetut ovat samat.

Ennakkoäänestysaikana voi äänestää joustavasti missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla

Kotimaan ja ulkomaan ennakkoäänestyspaikkojen osoitteet ja aukioloajat löytyvät vaalien tieto- ja tulospalvelusta ja Digi- ja väestötietoviraston äänestyspaikkapalvelusta osoitteesta aanestyspaikat.fi.

Ennakkoäänestyspaikkoja voi tiedustella myös oikeusministeriön maksuttomasta puhelinpalvelusta suomeksi numerosta 0800 9 4770 ja ruotsiksi numerosta 0800 9 4771. Whatsapp-viestipalvelu neuvoo numerossa 050 438 8730.

Henkilöllisyyden todistaminen äänestyspaikalla

Äänestäjän on esitettävä selvitys henkilöllisyydestään äänestyspaikalla. Henkilöllisyyden voi todistaa virallisella kuvallisella asiakirjalla, kuten ajokortilla, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai passilla. Oleellista on, että vaalivirkailija voi varmistua äänestäjän henkilöllisyydestä. Jos äänioikeutetulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa voimassa olevaa asiakirjaa, hän voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. 

Seuraa äänestysaktiivisuutta verkossa 

Tieto-ja tulospalvelussa voi seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta. Verkkoon päivitetään ennakkoäänestyksen alettua tunnin välein tiedot ennakkoon äänestäneiden määrästä koko maassa, vaalipiireissä ja kunnissa.

Lisätietoja:
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 02951 50128, [email protected]
erityisasiantuntija Laura Nurminen, puh. 02951 50008, [email protected] 
erityisasiantuntija Elina Rissanen, puh. 02951 50248, [email protected]

Tietoa presidentinvaalista ja äänestämisestä: vaalit.fi
Oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelu: tulospalvelu.vaalit.fi
Digi- ja väestötietoviraston äänestyspaikkapalvelu aanestyspaikat.fi