Varautuminen on osa viranomaisten lakisääteisiä tehtäviä. Kun maailma ympärillä muuttuu, on viranomaistenkin arvioitava jatkuvasti muutosten vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan. Nämä muutokset on otettava huomioon kaikessa toiminnassa. Viranomaiset ovat varautuneet informaatiovaikuttamiseenkin jo vuosien ajan.
Vaalihäirintään varautumisessa keskeiset teemat ovat luottamus ja luottamuksen ylläpitäminen.
Koulutus
Osana varautumista viranomaiset ovat järjestäneet koulutusta vaalihäirinnän tunnistamisesta ja siihen vastaamisesta muun muassa viranomaisille ja puolueille. Lisäksi informaatiovaikuttamisen asiantuntijat ovat vierailleet toimittajajärjestöjen tilaisuuksissa eri puolilla Suomea puhumassa vaalihäirinnästä.
Toimintatavat
Viranomaiset ovat käyneet läpi toimintatapojaan, järjestelmiään sekä kehittäneet yhteistyötään ja –toimintaansa. Tämä on osa normaalia viranomaisten varautumistyötä, joka palvelee viranomaisten yleistä toiminnan kehittämistä. Työhön ovat osallistuneet muun muassa oikeusministeriö, valtioneuvoston kanslia, Turvallisuuskomitean sihteeristö, Kyberturvallisuuskeskus ja Suojelupoliisi.
Yhteistyö sosiaalisen median kanssa
Viranomaiset ovat myös käyneet sosiaalisen median yritysten, kuten Facebookin, Twitterin ja Googlen kanssa keskusteluja siitä, miten ne varautuvat toiminnassaan vaaleihin kohdistuviin vaikuttamisyrityksiin. Viranomaiset ovat informoineet näitä yrityksiä Suomen vaalijärjestelmästä, vaaleja koskevasta lainsäädännöstä sekä vaalien toimittamisen periaatteista. Samalla on keskusteltu keinoista, joiden avulla eri toimijat, kuten viranomaiset, puolueet, yksittäiset ehdokkaat ja media voivat varautua ja suojautua näiden alustojen kautta tapahtuvaan häirintään.
Nämä yritykset ovat kuitenkin itsenäisiä toimijoita. Yritykset tekevät alustoillaan julkaistuja sisältöjä koskevat ratkaisunsa ja tulkintansa itse omien yhteisösääntöjensä ja käyttäjäehtojensa perusteella. Päätösvalta on täysin yrityksillä itsellään.