Äänestäminen ennakkoon
Ennakkoon äänestäminen (ennakkoäänestys) tarkoittaa äänen antamista vaalilaissa säädetyn ennakkoäänestysajanjakson aikana ennen varsinaista vaalipäivää.
Ennakkoon äänestämiselle ei tarvitse esittää mitään syytä. Ennakkoäänestys on äänioikeutetun vapaasti valittavissa vaalipäivän äänestyksen sijasta. Kukin äänioikeutettu voi oman valintansa mukaan äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa joko kotimaassa tai ulkomailla.
Kotimaassa ennakkoäänestys aloitetaan keskiviikkona 11. päivänä ennen vaalipäivää ja lopetetaan tiistaina 5. päivänä ennen vaalipäivää. Jokaisessa kunnassa on vähintään yksi yleinen ennakkoäänestyspaikka. Suurimmissa kunnissa yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja on tavallisesti useita. Yleensä ennakkoäänestyspaikka on avoinna kaikkina seitsemänä ennakkoäänestyspäivänä. Osa paikoista voi kuitenkin olla auki lyhyemmänkin ajan.
Ulkomailla ennakkoäänestys aloitetaan keskiviikkona 11. päivänä ennen vaalipäivää ja lopetetaan lauantaina 8. päivänä ennen vaalipäivää. Ulkomaan ennakkoäänestyspaikkoja ovat valtioneuvoston asetuksella määrätyt Suomen edustustot ja niiden toimipisteet. Monet ulkomaan ennakkoäänestyspaikat ovat avoinna kaikkina neljänä ennakkoäänestyspäivänä. Osa paikoista voi kuitenkin olla auki lyhyemmänkin ajan.
Yleiset ennakkoäänestyspaikat kotimaassa ja ulkomailla löydät oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta.
Näin äänestät ennakkoon
Ennen ennakkoäänestyspaikalle menoa:
1. Ota ehdottomasti mukaasi poliisin myöntämä henkilökortti tai passi taikka ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.
- Jos äänestät ennakkoon Suomessa, eikä sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sitä hakiessasi tarvitset passikuvan, joka ei ole kuutta kuukautta vanhempi.
- Voit ottaa mukaasi sinulle saapuneen äänioikeusilmoituksen (ilmoitus äänioikeudesta), mutta voit äänestää myös ilman sitä. Jos äänestät ennakkoon laitoksessa tai ulkomailla, äänioikeusilmoitus kannattaa ottaa mukaan, koska se nopeuttaa äänestämistä näissä paikoissa. Mikäli et jostain syystä ole saanut ilmoitusta, voit tiedustella sitä ja/tai sen tietosisältöä Digi- ja väestötietoviraston vaalipalvelunumerosta (p. 029 553 6370).
2. Jos haluat selvittää jo etukäteen ehdokkaasi ehdokasnumeron, löydät ehdokkaiden tiedot oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta ja lisäksi esimerkiksi ehdokkaiden omista vaalimainoksista sekä tiedotusvälineistä.
3. Jos et kykene itse tekemään äänestysmerkintää, voit ottaa mukaasi oman avustajan. Oma avustaja ei kuitenkaan saa olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos sinulla ei ole mukana omaa avustajaa, mutta tarvitset avustamista, vaalivirkailija avustaa sinua.
Ennakkoäänestyspaikalla
1. Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle, joka antaa sinulle yhden violetin ja yhden valkoisen äänestyslipun. Helsinkiläiset äänestävät vain kuntavaaleissa, valkoisella äänestyslipulla.
2. Mene äänestyslippujen kanssa äänestyskoppiin (tai ulkomailla: äänestämiselle varattuun muuhun tilaan). Jos tarvitset apua äänestysmerkinnän tekemisessä, vaalivirkailija tulee avustamaan sinua äänestyskoppiin. Äänestyskopissa on kynä ja kopin seinällä ehdokaslistojen yhdistelmät. Huomaathan, että alue- ja kuntavaaleja varten on eri ehdokaslistojen yhdistelmät.
3. Merkitse kynällä äänestyslippuihin (lipun oikealla puolella olevaan ympyrään) niiden ehdokkaiden numerot, jolle haluat antaa äänesi. Älä kirjoita äänestyslippuihin mitään muuta! Ohje äänestäjälle äänestysmerkinnän tekemisestä.
4. Kun olet merkinnyt numerot äänestyslippuihin, taita liput siten, että numerot jäävät taitoksen sisäpuolelle eivätkä näy ulospäin.
5. Poistu äänestyskopista ja mene taitettujen äänestyslippujen kanssa vaalivirkailijan luo. Hän leimaa äänestyslippusi.
6. Tämän jälkeen vaalivirkailija antaa sinulle kaksi ruskeaa vaalikuorta. Laita äänestysliput omiin vaalikuoriin, sulje kuoret liimaamalla ja anna ne vaalivirkailijalle.
7. Vaalivirkailija merkitsee äänioikeusrekisteriin, että olet äänestänyt. Hän tulostaa kaksi lähetekirjettä ja pyytää sinua allekirjoittamaan ne. Tarkista ennen allekirjoittamista, että lähetekirjeisiin tulostui nimenomaan sinun nimesi. Allekirjoituksesi jälkeen myös vaalivirkailija allekirjoittaa lähetekirjeet.
- Jos ennakkoäänestyspaikassa ei käytetä äänioikeusrekisteriä, vaalivirkailija merkitsee nimesi äänestäjistä pitämäänsä luetteloon ja pyytää sinua allekirjoittamaan äänioikeusilmoitukset, jos ne ovat mukanasi tai täyttämään käsin lähetekirjelomakkeet.
8. Lopuksi vaalivirkailija sulkee allekirjoittamasi lähetekirjeet ja vaalikuoret, joiden sisällä on äänestysliput, kahteen keltaiseen lähetekuoreen. Nämä kuoret postitetaan oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle.
- Lähetekuoren saatuaan keskusvaalilautakunta avaa sen ja tarkastaa lähetekirjeestä, kuka on äänestänyt. Tarkastuksen jälkeen hyväksytty lähetekirje ja vaalikuori erotetaan toisistaan. On huomattava, että keskusvaalilautakunta ei tässä vaiheessa avaa vaalikuorta. Vaalikuoret avataan vasta vaalipäivänä, kun äänenlaskenta aloitetaan.
9. Kun vaalivirkailija on sulkenut äänestysasiakirjasi keltaisiin lähetekuoriin, äänestyksesi on suoritettu ja voit poistua ennakkoäänestyspaikasta.
Näin äänestät ennakkoon -video selkosuomeksi
Selkokieli: Näin äänestät vaaleissa ennakkoon -video Youtubessa