EU:ssa halutaan muuttaa europarlamenttivaaleja

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2022 15.16
Tiedote

Euroopan parlamentti ehdottaa muutoksia europarlamenttivaaleihin. Valtioneuvosto ei kannata ehdotusta yleiseurooppalaisesta vaalipiiristä eikä vaalipäivän muuttamista. Ehdotus ja valtioneuvoston kanta on lähetetty tänään eduskunnalle.

Euroopan parlamentti on toukokuussa ehdottanut uutta Euroopan unionin vaalisäädöstä. Merkittävin muutos nykytilaan on uusi yleiseurooppalainen vaalipiiri, josta valittaisiin 28 Euroopan parlamentin jäsentä jäsenvaltioista valittavien jäsenten lisäksi. Uudistuksen myötä minkään jäsenvaltion paikkamäärä parlamentissa ei vähentyisi. Ehdotuksen keskeisenä tavoitteena on ns. kärkiehdokasmenettelyn vahvistaminen komission puheenjohtajan valinnassa. Eurooppalaiset puolueet nimittäisivät ehdokkaansa komission puheenjohtajaksi ja näistä ehdokkaista äänestettäisiin yli jäsenvaltiorajojen kotimaisten ehdokkaiden lisäksi.

Toinen merkittävä muutosehdotus on europarlamenttivaalien toimittaminen aina Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta riippumatta siitä, mille viikonpäivälle päivä osuu. Ehdotus sisältää myös joukon teknisempiä muutoksia, joista monet on Suomen osalta jo toteutettu.

Valtioneuvosto ei kannata ehdotusta yleiseurooppalaisesta vaalipiiristä eikä vaalipäivän muuttamista. Nykyinen menettely on Suomen näkökulmasta toimiva. Kukin jäsenvaltio järjestää omat vaalinsa neljä päivää kestävän, torstaina alkavan ja sunnuntaina päättyvän, ajanjakson puitteissa.

Lisätietoja: vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, p. 0295150128, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset