Työryhmä selvittämään vuoden 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaalien yhdistämistä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 6.10.2016 10.31
Tiedote

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän selvittämään vuoden 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaalien kertaluontoista yhdistämistä sekä valmistelemaan mahdollisesti tarvittavia lakimuutoksia. Vaalien yhdistäminen tarkoittaisi eduskuntavaalien siirtämistä tavallista myöhempään ajankohtaan niin, että ne ovat yhtä aikaa europarlamenttivaalien kanssa. Säännönmukaisen aikataulun mukaan seuraavat eduskuntavaalit ovat 14.4.2019 ja seuraavat europarlamenttivaalit 9.6.2019.

Europarlamenttivaalien ajankohdasta ei kuitenkaan ole vielä varmuutta. Koska säännönmukaisen vaalipäivän viikonloppuun osuu helluntai, on mahdollista, että EU:n neuvosto siirtää vaalipäivää. Näin se teki vuoden 2014 vaalien osalta aikaistamalla vaalipäivää kahdella viikolla.
 
Europarlamenttivaalien siirtäminen vaatii EU:n neuvoston 28 jäsenvaltion yksimielisen päätöksen. Päätös seuraavien vaalien ajankohdasta tulee tehdä viimeistään kesäkuussa 2018.
 
Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit haluavat selvittää vaalien samanaikaista järjestämistä ja ovat ehdottaneet työryhmän asettamista. Puoluesihteerien mukaan siirtoa puoltaisivat vaalien kiinnostavuuden lisääntyminen sekä europarlamenttivaalien osalta mahdollinen äänestysaktiivisuuden nousu. Uhkana vaalien yhdistämisessä olisi mm. teknisten sekaannusten lisääntyminen vaalipaikoilla.
 

Puoluesihteereistä ja virkamiehistä koostuvan työryhmän tulee saada ehdotuksensa valmiiksi 31. toukokuuta 2017 mennessä.

Lisätietoja:
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 02951 50128,
ylitarkastaja Heini Huotarinen, puh. 02951 50127, sähköpostit: [email protected]