Tiedot aluevaalien ehdokkaista julkaistaan 23.12.

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2021 10.02
Uutinen

Aluevaalilautakunnat vahvistavat ehdokaslistojen yhdistelmät tammikuun aluevaaleja varten torstaina 23.12.2021. Tiedot ehdokkaista julkaistaan oikeusministeriön vaalit.fi-sivustolla illan aikana.

Hyvinvointialueita on 21, ja niistä jokaisella on omat ehdokkaat. Kunkin ehdokkaan kohdalle ehdokaslistoihin merkitään numero, nimi, ammatti sekä kotikunta.

Aluevaaleissa äänioikeutettu voi äänestää ainoastaan oman hyvinvointialueensa ehdokasta. Äänioikeutetun hyvinvointialue määräytyy hänen kotikuntansa mukaan. Tiedot siitä, mihin hyvinvointialueeseen mikäkin kunta kuuluu, löytyvät vaalit.fi-sivustolta.

Oman hyvinvointialueen ehdokkaisiin voi tutustua myös vaalikoneiden, internetin sekä puolueiden ja ehdokkaiden mainonnan kautta.

Sunnuntaina 23.1.2022 toimitettavat vaalit ovat Suomen ensimmäiset aluevaalit. Aluevaaleissa valitaan edustajat aluevaltuustoihin. Aluevaltuustot vastaavat hyvinvointialueilla sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen.

Hyvinvointialueet vastaavat pääosin nykyisten maakuntien alueita. Poikkeus on Uudenmaan maakunta, jossa on neljä hyvinvointialuetta.

Helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, sillä Helsingissä sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta vastaa jatkossakin kaupunki. Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistus ei myöskään koske Ahvenanmaan maakuntaa.

Aluevaalien ehdokkaat vaalien tieto- ja tulospalvelussa 23.12. alkaen. 

Tietoa aluevaaleista ja äänestämisestä - vaalit.fi
Koronaohjeita äänestäjille aluevaaleissa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Ajankohtaista koronavirustilanteesta


Vaalit.fi Twitterissä
Vaalit.fi Facebookissa
Vaalivideoita YouTubessa
Vaalien puhelinpalvelu suomeksi 0800 9 4770 ja ruotsiksi 0800 9 4771
Vaalien WhatsApp-viestipalvelu 050 438 8730