Vaalitietojärjestelmän uudistaminen etenee: sovelluskehitystyö alkaa syyskuussa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 26.8.2022 13.44
Tiedote

Vaalitietojärjestelmän uudistamisessa on edetty sovelluskehitystyöhön ja uuden tietojärjestelmän toteutus alkaa syyskuussa. Oikeusrekisterikeskus ottaa jatkossa integroivan roolin vaalitietojärjestelmän kehittämisessä.

Vaaleihin ja samalla myös vaalitietojärjestelmän luotettavuuteen ja riippumattomuuteen kohdistuu erityisiä paineita. Järjestelmään liittyvä avainosaaminen ja hallinta säilytetään viranomaisilla ja riippuvuuksia ulkoisista toimijoista vähennetään.

Kehitystyötä tehdään yhteistyössä projektiin kilpailutuksella valittujen yritysten kanssa. Hankkeen ensimmäinen yhteistyökumppani on nyt valittu. Solita Oyj:n kehittäjätiimi aloittaa sovelluskehitystyön syyskuussa.

Vaalitietojärjestelmän uudistaminen koostuu useammasta hankinnasta. Uudistuksen kokonaiskustannusarvio on 17,6 miljoonaa euroa. Kokonaiskustannukset pitävät sisällään kustannuksia uuden ja vanhan järjestelmän samanaikaisesta käytöstä, mikä on välttämätöntä vaalivarmuuden kannalta.

Uudistettu vaalitietojärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2027 eduskuntavaaleissa. Vaalit toimitetaan siihen asti nykyisellä vaalitietojärjestelmällä ja nykyisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Oikeusrekisterikeskus valmistelee ja toteuttaa uudistuksen oikeusministeriön toimeksiannosta.

Lisätiedot:
Oikeusministeriö
neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen, p. 02951 50127, [email protected]
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, p. 0295150128, [email protected]

Oikeusrekisterikeskus
hankintapäällikkö Jenni Lehtola, p. 0505732561, [email protected] ja [email protected]
hankepäällikkö Rami Lehtonen, p. 050 4725262, [email protected]

Lue lisää vaalitietojärjestelmän uudistamisesta vaalit.fi-sivustolta.