Aluevaalit: Henkilöllisyyden todistaminen äänestyspaikalla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 29.12.2021 11.15
Uutinen

Vuoden 2022 aluevaaleissa äänioikeutetun tulee todistaa henkilöllisyytensä vaalivirkailijalle samalla tavoin kuin muissakin vaaleissa. Henkilöllisyyden voi todistaa kuvallisella asiakirjalla, esim. poliisin myöntämällä henkilökortilla, passilla tai ajokortilla.

Selvitykseksi henkilöllisyydestä voi kelvata myös ns. pahvinen ajokortti, jos vaalivirkailija tunnistaa äänestäjän siinä olevasta kuvasta. Oleellista on, että vaalivirkailija voi varmistua äänestäjän henkilöllisyydestä. 

Jos äänioikeutetulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa voimassa olevaa asiakirjaa, hän voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. 

Tunnistaessaan äänestäjää vaalivirkailija voi pyytää äänestäjää poistamaan kasvomaskin hetkeksi kasvoiltaan.

Ohjeita turvalliseen äänestämiseen korona-aikana

Tammikuussa 2022 järjestettävät aluevaalit ovat toiset vaalit, jotka järjestetään Suomessa koronapandemian aikana. Korkeista tartuntamääristä huolimatta tilanne suhteessa kevään kuntavaaleihin on erilainen. Tammikuussa kaikki halukkaat äänioikeutetut ovat ehtineet saada vähintään kaksi koronarokoteannosta. Rokotteet suojaavat hyvin varsinkin koronataudin vakavaa muotoa vastaan. THL:n arvioiden mukaan äänestäminen on vähäisen riskin toimintaa.

Vaalit.fi-sivustolta löytyy äänestäjille ohjeita turvalliseen äänestämiseen korona-aikana. Kasvomaskin ja käsidesin käyttö on tärkeää samoin kuin riittävän turvavälin säilyttäminen äänestettäessä. Vaalivirkailijat valvovat turvallisuutta äänestyspaikalla ja neuvovat ohjeiden noudattamisessa. Äänestäjä voi halutessaan ottaa oman kynän mukaan äänestyspaikalle.

Hengitystieoireisia ja lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä olevia äänestäjiä varten on suunniteltu erityistoimenpiteitä äänestyksen mahdollistamiseksi. Äänestäjät voivat kysyä neuvoa erityisjärjestelyistä oman kuntansa keskusvaalilautakunnalta.

Aluevaaleissa voi äänestää joko ennakkoäänestysaikana 12.–18.1.2022 tai varsinaisena vaalipäivänä 23.1.2022.

Luotettavaa tietoa vaaleista – www.vaalit.fi
Koronaohjeita äänestäjille – www.vaalit.fi
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Ajankohtaista koronavirustilanteesta

Vaalit.fi Twitterissä
Vaalit.fi Facebookissa
Vaalivideoita YouTubessa 
Vaalien puhelinpalvelu suomeksi 0800 9 4770 ja ruotsiksi 0800 9 4771
Vaalien WhatsApp-viestipalvelu 050 438 8730