Usein kysyttyä alue- ja kuntavaaleista
1. Kenellä on äänioikeus aluevaaleissa?
Aluevaaleissa äänioikeutettuja ovat hyvinvointialueella asuvat Suomen, muiden EU-jäsenvaltioiden sekä Islannin ja Norjan kansalaiset, jotka ovat vähintään 18-vuotiaita viimeistään vaalipäivänä 13.4.2025.
Lisäksi äänioikeutettuja aluevaaleissa ovat hyvinvointialueella asuvat muut ulkomaalaiset tietyin ehdoin. Tarkemmat tiedot äänioikeudesta aluevaaleissa löydät täältä.
Helsinkiläisillä ei ole äänioikeutta aluevaaleissa, koska Helsinki ei ole hyvinvointialue eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen. Helsingissä sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta vastaa kaupunki.
2. Kenellä on äänioikeus kuntavaaleissa?
Kuntavaaleissa äänioikeutettuja ovat kunnassa asuvat Suomen, muiden EU-jäsenvaltioiden sekä Islannin ja Norjan kansalaiset, jotka ovat vähintään 18-vuotiaita viimeistään vaalipäivänä 13.4.2025.
Lisäksi äänioikeutettuja kuntavaaleissa ovat kunnassa asuvat ulkomaalaiset tietyin ehdoin. Tarkemmat tiedot äänioikeudesta kuntavaaleissa löydät täältä.
3. Milloin alue- ja kuntavaalit pidetään?
Voit äänestää joko ennakkoon tai vaalipäivänä.
Vaalipäivä on sunnuntai 13.4.2025
Ennakkoäänestys toimitetaan Suomessa 2.–8.4.2025 ja ulkomailla 2.–5.4.2025
4. Mistä alue- ja kuntavaaleissa äänestetään?
Aluevaaleilla valitut aluevaltuutetut päättävät aluevaltuustossa hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä. Lue lisää hyvinvointialueista.
Kuntavaaleilla valitut kunnan valtuutetut päättävät kunnanvaltuustossa kunnan toiminnasta ja taloudesta. Lue lisää kunnista.
5. Missä voin äänestää?
Voit äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa, myös oman kotikuntasi ulkopuolella. Lisätietoa ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista löydät oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta 24.1.2025 alkaen.
Vaikka helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, muiden kuntien äänioikeutetut voivat äänestää aluevaaleissa Helsingin yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa ja laitoksissa.
Vaalipäivänä voit äänestää vain oman äänestysalueesi äänestyspaikassa. Tiedon äänestyspaikasta löydät äänioikeusilmoituksesta. Voit etsiä vaalipäivän äänestyspaikkasi myös Digi- ja väestötietoviraston äänestyspaikkapalvelusta 18.3.2025 alkaen.
Voit kysyä vaaleista ja äänestämisestä myös oikeusministeriön palvelunumerosta 0800 9 4770 tai WhatsApp-viestillä numerosta 050 438 8730. Palvelu avautuu 13.1.2025
6. Täytyykö minun äänestää äänioikeusilmoituksessa mainitussa paikassa?
Kyllä, jos äänestät vaalipäivänä. Jos äänestät ennakkoon, voit äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa, myös oman kotikuntasi ulkopuolella. Äänioikeusilmoitus lähetetään joko postitse tai Suomi.fi-palveluun ilmoituksesi mukaan. Lisätietoa Suomi.fi-palvelusta löydät osoitteesta https://www.suomi.fi/viestitLinkki toiselle sivustolle.
7. Miten voin äänestää ulkomailla?
Voit äänestää ennakkoon myös ulkomailla. Ennakkoäänestys järjestetään Suomen edustoissa. Ennakkoäänestyspaikat ulkomailla löydät oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta 24.1.2025 alkaen.
Voit äänestää vaihtoehtoisesti kirjeitse, jos asut tai oleskelet ulkomailla koko ennakkoäänestysajan ja vaalipäivän. Kirjeäänestysasiakirjat voit tilata ulkomailla olevaan osoitteeseen 13.1. alkaen oikeusministeriön tilauspalvelusta.
Lisää tietoa äänestämisestä ulkomailla
8. Miten voin ilmoittautua kotiäänestykseen?
Voit ilmoittautua kotiäänestykseen oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle viimeistään 1.4.2025 ennen kello 16.
Kuntien keskusvaalilautakuntien yhteystiedot
9. Olen muuttanut 21.2. jälkeen. Missä äänestän?
Alue- ja kuntavaalien äänestyspaikka määräytyy 21.2.2025 väestötietojärjestelmässä olleiden osoitetietojesi perusteella. Mikäli muutat 21.2.2025 jälkeen, äänestyspaikka määräytyy aiemman asuinpaikan mukaisesti. Voit kuitenkin äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa sekä Suomessa että ulkomailla.
10. Miten todistan henkilöllisyyteni äänestyspaikalla?
Sinun tulee todistaa henkilöllisyytesi kuvallisella asiakirjalla, esim. henkilökortilla, passilla tai ajokortilla.
Jos sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea tarvittaessa lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Tarvitset siihen passikuvan, joka ei saa olla kuutta kuukautta vanhempi.
11. Käykö vanhentunut henkilöllisyystodistus äänestämiseen?
Lähtökohta on, että vaalivirkailijalle esitettävän henkilöllisyystodistuksen tulee olla voimassa. Riittävä selvitys henkilöllisyydestä on kuitenkin aina vaalivirkailijan tapauskohtaisesti arvioitavissa. Kannattaa ottaa mukaan lisäksi esimerkiksi kelakortti ja muita henkilöllisyydestäsi kertovia asiakirjoja.
12. Mitä otan mukaan äänestyspaikalle?
Ota äänestyspaikalle mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi passi, henkilökortti tai ajokortti. Äänioikeusilmoitusta ei tarvitse ottaa mukaan äänestyspaikalle. Siitä on kuitenkin hyötyä, jos äänestät ulkomailla tai kotimaassa laitosäänestyksessä.
Äänestyspaikalla on kyniä, mutta myös oman kynän saa ottaa mukaan.
13. Keneltä saan apua äänestyspaikalla?
Vaalivirkailijat auttavat tarvittaessa ja neuvovat.
14. Miten äänestän kaksissa vaaleissa samalla kertaa?
Samanaikaisissa vaaleissa äänestäminen on yksinkertaista. Saat äänestyspaikalla kaksi äänestyslippua, violetin ja valkoisen. Violetilla lipulla äänestät aluevaaleissa ja valkoisella lipulla kuntavaaleissa. Vaalivirkailijat neuvovat ja auttavat sinua äänestyspaikalla.
Kirjoita violettiin äänestyslippuun selvästi sen ehdokkaan numero, jota äänestät aluevaaleissa ja valkoiseen äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jota äänestät kuntavaaleissa. Ehdokkaiden numerot näet ehdokasluetteloista. Huomaathan, että alue- ja kuntavaaleja varten on eri ehdokasluettelot. Aluevaalien ehdokasluettelo on violetti ja kuntavaalien ehdokasluettelo on valkoinen. Aluevaaliehdokkaiden numerot ovat nelinumeroisia ja kuntavaaliehdokkaiden numerot yksi-, kaksi- tai kolmenumeroisia.
Huomaathan myös, että jos äänestät samaa ehdokasta sekä aluevaaleissa että kuntavaaleissa, ehdokkaallasi on eri numero aluevaaleissa ja eri numero kuntavaaleissa.
Vaalien tuloslaskennassa äänestysliput erottuvat värin perusteella.
15. Voinko toimia läheiseni avustajana äänestyspaikalla?
Kyllä voit. Jos äänestäjän kyky tehdä äänestysmerkintä on oleellisesti heikentynyt, hän saa käyttää apunaan avustajaa. Avustaja voi olla joko vaalivirkailija tai äänestäjän itsensä valitsema henkilö.
16. Voinko ottaa pienen lapsen mukaan äänestyspaikalle?
Pääsääntö on, että äänestyskoppiin mennään yksin. Viime kädessä vaalivirkailijat ratkaisevat asian tilanteen mukaan.
17. Ovatko äänestyspaikat esteettömiä?
Kuntien keskusvaalilautakunnat huolehtivat äänestyspaikkojen järjestelyistä ja esteettömyydestä.
18. Mitä jos en muista ehdokkaani numeroa?
Ehdokaslistat ovat esillä äänestyskopissa.
19. Saanko uuden äänestyslipun, jos teen kirjoitusvirheen?
Kyllä, saat uuden äänestyslipun ja vanha lippu revitään virkailijan nähden.
20. Mitä äänestyslippuun kirjoitetaan?
Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta kuin ehdokkaan numero. Äänestyslippusi voidaan mitätöidä, jos lippuun on tehty mikä tahansa muu merkintä kuin numero.
Katso ohje numeroiden kirjoittamiseen. Sama ohje löytyy myös äänestyskopista.
21. Mitä vaalisalaisuus tarkoittaa?
Jokainen päättää itse, haluaako äänestää ja ketä äänestää. Vaalisalaisuus tarkoittaa myös sitä, että sinun ei tarvitse kertoa kenellekään, ketä ehdokasta äänestät. Vaalisalaisuuden takia äänestyslippu täytetään äänestyskopissa.