Frågor och svar om välfärdsområdes- och kommunalvalet
1. Vem har rösträtt i välfärdsområdesvalet?
Röstberättigade i välfärdsområdesvalet är finska medborgare, medborgare i andra EU-medlemsstater samt isländska och norska medborgare som är bosatta i välfärdsområdet och som fyller 18 år senast på valdagen den 13 april 2025.
Röstberättigade i välfärdsområdesvalet är dessutom övriga utlänningar som är bosatta i välfärdsområdet, på vissa villkor. Närmare information om rösträtt i välfärdsområdesval hittar du här.
Helsingforsborna har inte rösträtt i välfärdsområdesvalet, eftersom Helsingfors stad inte är ett välfärdsområde och inte heller hör till något välfärdsområde. I Helsingfors är det staden som ansvarar för social- och hälsovården och räddningsväsendet.
2. Vem har rösträtt i kommunalvalet?
Röstberättigade i kommunalvalet är finska medborgare, medborgare i andra EU-medlemsstater samt isländska och norska medborgare som är bosatta i kommunen och som fyller 18 år senast på valdagen den 13 april 2025.
Röstberättigade i kommunalvalet är dessutom utlänningar som är bosatta i kommunen, på vissa villkor. Närmare information om rösträtt i kommunalval hittar du här.
3. När ordnas välfärdsområdes- och kommunalvalet?
Du kan rösta antingen på förhand eller på valdagen.
Valdagen är söndagen den 13 april 2025.
Förhandsröstningen förrättas i Finland den 2–8 april 2025 och utomlands den 2–5 april 2025.
4. Vad röstar vi om i välfärdsområdes- och kommunalvalet?
I välfärdsområdesvalet väljs ledamöter till välfärdsområdenas fullmäktige. De beslutar om ordnandet av social- och hälsovårdstjänster och räddningsväsendet i välfärdsområdet. Läs mer om välfärdsområden.
I kommunalvalet väljs ledamöter till kommunernas fullmäktige. Kommunfullmäktige beslutar om kommunens verksamhet och ekonomi. Läs mer om kommuner.
5. Var kan jag rösta?
Du kan rösta på förhand på vilket allmänt förhandsröstningsställe som helst, också utanför din hemkommun. Mer information om förhandsröstningsställena och deras öppettider hittar du i justitieministeriets informations- och resultattjänst från och med den 24 januari 2025.
Även om Helsingforsborna inte röstar i välfärdsområdesvalet, kan röstberättigade i andra kommuner rösta i välfärdsområdesvalet på de allmänna förhandsröstningsställena och vid anstalter i Helsingfors.
På valdagen kan du rösta endast i vallokalen i ditt röstningsområde. Information om din vallokal på valdagen finns i meddelandet om rösträtt. Din vallokal på valdagen hittar du också i söktjänsten för röstningsställen. Tjänsten öppnas den 18 mars 2025.
Du kan också ställa frågor om val och röstning genom att ringa till justitieministeriets servicenummer 0800 9 4771 eller skicka din fråga på Whatsapp till numret 050 438 8730. Tjänsten öppnas den 13.1.2025.
6. Måste jag rösta på den plats som anges i meddelandet om rösträtt?
Ja, om du röstar på valdagen. Om du röstar på förhand kan du rösta på vilket allmänt förhandsröstningsställe som helst, också utanför din hemkommun. Meddelandet om rösträtt sänds antingen per post eller elektroniskt i tjänsten Suomi.fi enligt väljarens egen anmälan. Mer information om tjänsten Suomi.fi finns på adressen https://www.suomi.fi/meddelanden.
7. Hur röstar jag utomlands?
Du kan också förhandsrösta utomlands. Förhandsröstningen ordnas vid finska beskickningar. Förhandsröstningsställena utomlands hittar du i justitieministeriets informations- och resultattjänst från och med den 24 januari 2025.
Du kan alternativt rösta per brev om du bor eller vistas utomlands under hela förhandsröstningsperioden och på valdagen. Brevröstningsmaterialet kan beställas till en adress utomlands. Beställningen kan göras från och med den 13 januari 2025 via justitieministeriets beställningstjänst (vaalit.fi/sv/brevrostning).
Mer information om att rösta utomlands
8. Hur anmäler jag mig till hemmaröstning?
Du kan anmäla dig till hemmaröstning hos centralvalnämnden i din hemkommun. Anmälan ska vara inne senast tisdagen den 1 april 2025 före kl. 16.
Mer information om att rösta hemma
Kontaktuppgifter till de kommunala centralvalnämnderna
9. Jag har flyttat efter den 21 februari. Var ska jag rösta?
Vallokalen i välfärdsområdes- och kommunalvalet bestäms på basis av dina adressuppgifter i befolkningsdatasystemet den 21 februari 2025. Om du flyttar efter den 21 februari 2025 bestäms vallokalen på valdagen enligt din tidigare adress. Du kan dock rösta på förhand på vilket allmänt förhandsröstningsställe som helst i Finland eller utomlands.
10. Hur styrker jag min identitet på röstningsstället?
Du ska styrka din identitet med en identitetshandling med foto, till exempel identitetskort, pass eller körkort.
Om du inte har en sådan handling kan du på närmaste polisinrättning avhämta ett avgiftsfritt temporärt identitetskort för att kunna rösta. Då behövs ett passfoto som får vara högst sex månader gammalt.
11. Får jag rösta om jag har en föråldrad identitetshandling?
Utgångspunkten är att den identitetshandling som visas upp för valfunktionären ska vara i kraft. Valfunktionären kan dock alltid från fall till fall bedöma vad som är en tillräcklig utredning över identiteten. Det lönar sig också att ta med sig till exempel FPA-kortet och andra handlingar med hjälp av vilka du kan styrka din identitet.
12. Vad ska jag ta med mig till röstningsstället?
När du röstar ska du ha med dig ett identitetsbevis med foto, till exempel pass, identitetskort eller körkort. Du behöver inte ta med dig meddelandet om rösträtt när du ska rösta. Meddelandet kan dock vara till nytta om du röstar utomlands eller på en anstalt i Finland. Det finns pennor på röstningsstället, men du får också ta med dig en egen penna.
13. Vem kan hjälpa mig på röstningsstället?
Valfunktionärerna hjälper till och ger råd vid behov.
14. Hur röstar jag samtidigt i de två valen?
Det är enkelt att rösta samtidigt i välfärdsområdes- och kommunalvalet. Du får två röstsedlar på röstningsstället, en violett och en vit. Du röstar med den violetta röstsedeln i välfärdsområdesvalet och med den vita röstsedeln i kommunalvalet. Valfunktionärerna ger råd och hjälper dig på röstningsstället.
På den violetta röstsedeln ska du tydligt skiva numret på den kandidat som du vill rösta på i välfärdsområdesvalet och på den vita röstsedeln ska du tydligt skriva numret på den kandidat som du vill rösta på i kommunalvalet. Kandidaternas nummer finns i kandidatförteckningarna. Observera att välfärdsområdesvalet och kommunalvalet har olika kandidatförteckningar. Kandidatförteckningen för välfärdsområdesvalet är violett och kandidatförteckningen för kommunalvalet är vit. Kandidaterna i välfärdsområdesvalet har fyrsiffriga kandidatnummer och kandidaterna i kommunalvalet har en-, två- eller tresiffriga kandidatnummer.
De kandidater som är kandidater i båda valen har olika kandidatnummer i välfärdsområdesvalet och kommunalvalet. Beakta detta då du röstar.
Vid rösträkningen skiljs röstsedlarna åt utifrån sin färg.
15. Får jag assistera en närstående på röstningsstället?
Ja, det får du. Om väljarens förmåga att göra röstningsanteckningen är väsentligt nedsatt får ett biträde närvara vid röstningen. Biträdet kan vara en valfunktionär eller en person som väljaren själv har utsett.
16. Kan jag ta med mig ett litet barn till röstningsstället?
Huvudregeln är att väljaren går in i röstningsbåset ensam. Det är i sista hand valfunktionärerna som avgör saken.
17. Är röstningsställena tillgängliga?
De kommunala centralvalnämnderna sköter om arrangemangen och tillgängligheten vid röstningsställena.
18. Tänk om jag inte minns kandidatens nummer?
Kandidatlistorna finns också i röstningsbåset. Om du röstar på förhand, observera att sammanställningen av kandidatlistorna i röstningsbåset alltid gäller det välfärdsområde och den kommun inom vars område förhandsröstningsstället är beläget. Uppgifter om kandidaterna i alla välfärdsområden och alla kommuner finns i de kandidatböcker som finns framlagda på förhandsröstningsställena på annat sätt.
19. Får jag en ny röstsedel om jag skriver fel?
Ja, du får en ny röstsedel och den gamla sedeln rivs inför funktionären.
20. Vad ska jag skriva på röstsedeln?
Skriv endast kandidatens nummer på röstsedeln. Din röstsedel kan ogiltigförklaras, om du har skrivit något annat än kandidatens nummer på den.
Se anvisningen för hur numret ska skrivas. Samma anvisning finns också i röstningsbåset.
21. Vad betyder valhemlighet?
Du bestämmer själv om du vill rösta och vem du röstar på. Valhemlighet betyder också att du inte behöver berätta för någon vem du röstar på. På grund av valhemligheten fyller du i röstningssedeln i ett röstningsbås.