Räkning av rösterna i välfärsområdes- och kommunalval och bestämmande av resultatet

Räkning av förhandsrösterna

Kommunens centralvalnämnd svarar för räkningen av förhandsrösterna vid välfärdsområdesvalet och kommunalvalet. Räkningen av de röstsedlar i valkuvert vilka getts in vid förhandsröstning och brevröstning får inledas på valdagen tidigast klockan 10. Varje centralvalnämnd som räknar röster ska effektivt se till att inga uppgifter om räkningen förmedlas utanför rösträkningslokalen innan vallokalerna stängts.

Vid rösträkningen strävas det efter att resultatet av räkningen skall vara klart samma kväll senast klockan 20. 

Preliminär räkning av rösterna på valdagen

Genast klockan 20, när vallokalerna stängs, inleder valnämnderna den preliminära räkningen av röster som avgetts på valdagen. Valnämnden öppnar valurnan (eller valurnor, om två urnor har använts), räknar röstsedlarna och antecknar varje kandidats röstetal i ett särskilt valprotokoll.

Därefter meddelar valnämnden omedelbart den kommunens informationcentral kandidaternas röstetal, dvs. valresultatet i röstningsområdet i fråga. Informationcentralen inför resultaten i det centraliserade räkningssystemet i justitieministeriets valdatasystem.

Slutligen skall valnämnden lägga röstsedlarna i ett paket, försegla paketet och skicka det till kommunala centralvalnämnden före måndag morgon.

Tillkännagivande av det preliminära valresultatet

Det preliminära valresultatet blir klart redan på valdagens kväll. När vallokalerna stängs klockan 20 offentliggörs resultatet av förhandsröstningen som överförts till valdatasystemet. Därefter överförs valnämndernas preliminära uträkningar till valadatasystemet alltefter de under valdagskvällens lopp blir färdiga. Vanligen är det hela preliminära valresultatet klart senast klockan 23. I de största städerna, i synnerhet i Helsingfors, kan det dock hända att det preliminära resultatet blir klart först vid midnatt.

Kontrollräkning och fastställande av valresultatet

De kommunala centralvalnämnderna utför kontrollräkningen av rösterna i båda valen måndagen efter valdagen. 

När kontrollräkningen i välfärdsområdesvalet har slutförts, ska centralvalnämnden meddela antalet röster i kommunen samt antalet ogiltiga röster till välfärdsområdesvalnämnden. Efter att ha fått anmälan från alla kommuner i välfärdsområdet, fastställer välfärdsområdesvalnämnden valresultatet i välfärdsområdet onsdagen efter valdagen. 

I kommunalvalet fastställer centralvalnämnden valresultatet i kommunen onsdagen efter valdagen vid sitt sammanträde som börjar senast klockan 18.
Mandattiden för de välfärdsområdesfullmäktige och kommunfullmäktige som väljs i valen börjar den 1 juni.

Närvarorätt för valombud

Partiernas och valmansföreningarnas valombud eller personer som dessa valombud bemyndigat har rätt att vara närvarande vid den kommunala centralvalnämndens sammanträden för att räkna förhandsrösterna, kontrollräkna rösterna och fastställa resultatet av kommunalvalet, vid valnämndens sammanträde för att räkna rösterna samt vid välfärdsområdesvalnämndens sammanträde för att fastställa resultatet av välfärdsområdesvalet.

Fastställande av valresultatet

Vid välfärdsområdesval är välfärdsområdet valkrets och vid kommunalval är kommunen valkrets. 
Vid bestämmandet av valresultatet används d’Hondts metod. I den första fasen av uträkningen av valresultatet räknas det totala antalet röster för varje grupp, dvs. ett (enskilt) parti som inte hör till något valförbund, ett valförbund, en gemensam lista eller en valmansförening som inte hör till någon gemensam lista. Partier som har ingått valförbund behandlas alltså som en grupp, likaså valmansföreningar som hör till en gemensam lista.

I den andra fasen ställs kandidaterna i varje grupp i rangordning på basis av antalet röster de fått. I den tredje fasen tilldelas kandidaterna jämförelsetal så att den enligt rangordningen första kandidaten i gruppen som jämförelsetal får gruppens hela antal röster, den andra kandidaten hälften därav, den tredje en tredjedel, den fjärde en fjärdedel, och så vidare. Slutligen ställs samtliga kandidater i rangordning enligt jämförelsetalen, och från denna lista väljs vid välfärdsområdesval det antal ledamöter som ska väljas in i välfärdsområdesfullmäktige och vid kommunalval det antal ledamöter som ska väljas in i kommunfullmäktige.

1. Det totala antalet röster var och en gruppen fått räknas ihop. 2. Kandidaterna ställs i rangordning enligt deras personliga röstetal. 3. Var och en kandidat tilldelas ett jämförelsetal. Som jämförelsetal för den kandidat som fått mest röster gruppens totala antal röster, den andra hälften av det totala antalet röster, den tredje en tredjedel, den fjärde en fjärdedel och så vidare. 4. Kandidaterna som fått de största jämförelsetalen blir invalda.