Valbarhet
Valbar, det vill säga kvalificerad att ställa upp som kandidat i välfärdsområdesval, är den som
- är invånare i det välfärdsområdet (har hemkommun inom välfärdsområdet i fråga),
- har rösträtt i välfärdsområdesval i något välfärdsområde, och
- inte har förklarats omyndig.
Bestämmelser om begränsningar för valbarhet finns 77 § i lagen om välfärdsområden: Valbar till välfärdsområdesfullmäktige är inte
- en statstjänsteman som sköter tillsynsuppgifter som direkt gäller välfärdsområdet,
- en person som är anställd hos välfärdsområdet i en ledande uppgift inom välfärdsområdesstyrelsens eller en nämnds uppgiftsområde eller inom något av välfärdsområdets affärsverk eller i en därmed jämförbar ansvarsfull uppgift,
- en person som är anställd hos en sammanslutning eller en stiftelse där välfärdsområdet har bestämmande inflytande och som vad ställningen beträffar kan jämföras med en sådan hos välfärdsområdet anställd person som avses i 2 punkten,
- en person som är anställd hos en välfärdssammanslutning där välfärdsområdet är medlem genom välfärdsområdesfullmäktige och som vad ställningen beträffar kan jämföras med en sådan hos välfärdsområdet anställd person som avses i 2 punkten.
- Den som är anställd i en uppgift som avses ovan är dock valbar till fullmäktigeledamot, om anställningsförhållandet upphör innan ledamöternas mandattid börjar.
Mer information om valbarhet i välfärdsområdesval:
Kommunförbundets cirkulär 22.9.2021: Valbarhet till välfärdsområdesfullmäktige
Hur fastställs vem som kan ställa upp i valet?
Det välfärdsområde inom vilket en person är valbar fastställs i princip enligt samma tidtabell som det välfärdsområde inom vilket personen har rösträtt, dvs. enligt de uppgifter som finns i befolkningsdatasystemet den 51 dagen före valdagen. Om en person ändå efter detta datum byter hemkommun så att den nya hemkommunen finns i ett annat välfärdsområde, följer valbarheten med.
Exempel: Kandidatens hemkommun är den 21 februari 2025 kommun A som hör till välfärdsområde B. Kandidaten flyttar dock följande vecka till kommun C som hör till välfärdsområde D. Kandidatansökan ska lämnas in till välfärdsområdesvalnämnden i välfärdsområde D den 4 mars. Välfärdsområdesvalnämnden fastställer kandidatuppställningen den 13 mars. På så sätt har kandidaten rösträtt i välfärdsområde B, men kandiderar i välfärdsområde D.
Det har inte i lag föreskrivits någon klar tidpunkt för när kandidatens valbarhet ska vara fastställd. I praktiken ska kandidatens hemkommun och välfärdsområde ändå vara känd senast den 32 dagen före valdagen, då välfärdsområdesvalnämnderna behandlar och avgör kompletteringarna av kandidatansökningarna. Avgöranden som gäller kandidatens hemkommun fattas utifrån uppgifterna i befolkningsdatasystemet.
Kandidatuppställning
Vid välfärdsområdesval får kandidater ställas upp av
- partier som införts i partiregistret och
- valmansföreningar som bildats av röstberättigade.
Varje parti kan i välfärdsområdet ställa upp högst 1,25 gånger så många kandidater som de ledamöter som ska väljas. Till exempel om det i ett välfärdsområde väljs 59 ledamöter kan partiet ha högst 73 kandidater. Partier kan gå samman i valförbund. Partier som bildat ett valförbund får ställa upp sammanlagt högst lika många kandidater som det maximala antalet kandidater för ett enskilt parti.
Ett partis kandidater ställs upp av en förening som företräder partiet i välfärdsområdet och som partiets centralorganisation har utnämnt till uppgiften och anmält till välfärdsområdesvalnämnden.
För att bilda en valmansförening som ställer upp en kandidat krävs minst 50 röstberättigade personer i välfärdsområdet i fråga. Valmansföreningarna kan bilda gemensamma listor och varje lista kan ha högst 1,25 gånger så många kandidater som de ledamöter som ska väljas.
Inlämning av kandidatansökan
Partier och valmansföreningar ska ge in sina kandidatlistor (kandidatansökan) till välfärdsområdesvalnämnden i välfärdsområdet i fråga senast den 40 dagen före valdagen före klockan 16. Anmälan om valförbund och gemensamma listor ska lämnas till välfärdsområdesvalnämnden inom samma tidsfrist. Centralvalnämnden håller senast den 48:e dagen före valdagen ett sammanträde där den upprättar en kungörelse med uppgift om vem som tar emot kandidatansökningar och anmälningar samt vilka dagar och klockslag och var kandidatansökningarna och anmälningarna tas emot. Välfärdsområdesvalnämndernas kontaktuppgifter.
Partierna och valmansföreningen kan för kandidatansökan använda blanketter enligt formulär som justitieministeriet fastställt. Justitieministeriet har utarbetat blanketterna för kandidatuppställningen i PDF-format.
Sammanställning av kandidatlistor
Välfärdsområdesvalnämnden kontrollerar kandidatlistorna, speciellt för att säkerställa att kandidaterna är valbara, och fastställer kandidatuppställningen den 31 dagen före valdagen. Välfärdsområdesvalnämnden gör upp en sammanställning av kandidatlistorna, i vilken kandidaterna för alla partier, valmansföreningar och gemensamma listor tas upp i utlottad ordning. I sammanställningen antecknas för varje kandidat ordningsnummer (med 2002 som första nummer), namn och titel, yrke eller syssla samt hemkommun. Sammanställningen av kandidatlistorna finns framlagd bland annat i varje röstningsbås.