Tiedot eduskuntavaalien ehdokkaista julkaistaan 2.3.

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 21.2.2023 9.00
Uutinen

Vaalipiirilautakunnat vahvistavat ehdokasasettelun huhtikuun eduskuntavaaleja varten torstaina 2. maaliskuuta 2023. Tiedot ehdokkaista pyritään julkaisemaan oikeusministeriön vaalit.fi-sivustolla samana iltana.

Eduskuntavaaleissa jokaisella 13:lla vaalipiirillä on omat ehdokkaansa. Kustakin ehdokkaasta löytyvät tiedot ovat ehdokasnumero, nimi, arvo, ammatti tai toimi sekä kotikunta ja ehdokkaan asettanut puolue tai yhteislista.

Eduskuntavaaleissa äänioikeutettuja ovat asuinpaikasta riippumatta kaikki viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävät Suomen kansalaiset. Äänioikeutettu voi äänestää vain oman vaalipiirinsä ehdokasta. Vaalipiiri määräytyy 10.2. väestörekisteriin merkityn kotikunnan mukaan. Oman vaalipiirin voi tarkistaa postitse tai Suomi.fi-palveluun helmikuun aikana lähetettävästä äänioikeusilmoituksesta.

Eduskuntavaaleissa ehdokkaita on koko maassa ollut yleensä noin 2 000. Ehdokkaita voivat asettaa oikeusministeriön puoluerekisteriin merkityt puolueet sekä vähintään sadan äänioikeutetun perustamat valitsijayhdistykset. Puolueet ja valitsijayhdistykset toimittavat ehdokashakemuksensa viimeistään tiistaina 21. helmikuuta ennen kello 16 sen vaalipiirin vaalipiirilautakunnalle, jossa aikovat asettaa ehdokkaita.

Eduskuntavaalit pidetään joka neljäs vuosi. Vaaleissa Suomen kansalaiset valitsevat eduskuntaan 200 kansanedustajaa päättämään yhteisistä asioistamme.

Vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta. Ennakkoäänestysaika kotimaassa on 22.–28. maaliskuuta ja ulkomailla 22.–25. maaliskuuta. Tarkemmat tiedot äänestyspaikoista löytyvät vaalien tieto- ja tulospalvelusta.

Eduskuntavaalien ehdokkaat vaalien tieto- ja tulospalvelussa 2.3. alkaen
Tietoa eduskuntavaaleista ja äänestämisestä - vaalit.fi
Vaalit.fi Twitterissä
Vaalit.fi Facebookissa
Vaalivideoita oikeusministeriön YouTubessa
Vaalien puhelinpalvelu suomeksi 0800 9 4770 ja ruotsiksi 0800 9 4771
Vaalien WhatsApp-viestipalvelu 050 438 8730