Förhandsröstningen fortsätter under veckoslutet

justitieministeriet
Utgivningsdatum 13.1.2012 10.47
Pressmeddelande -

Förhandsröstningen i presidentvalet fortsätter på de flesta förhandsröstningsställena även på lördag och söndag. Själva röstningen går ofta smidigare under veckoslutet, eftersom det vanligen finns färre väljare på röstningsstället.

Det är möjligt att rösta på förhand ännu på måndag och tisdag. Många röstar först under de sista förhandsröstningsdagarna och därför kan det bildas köer på förhandsröstningsställena.

Väljarna får rösta på vilket som helst av de allmänna förhandsröstningsställena i Finland eller utomlands. Väljarna ska ha med sig ett identitetsbevis med foto.

Till meddelandekortet som väljaren har fått med posten har bifogats en förteckning över de allmänna förhandsröstningsställena inom väljarens egen valkrets. För information om förhandsröstningsställenas adresser och öppettider kan väljarna även besöka justitieministeriets valwebbplats www.vaalit.fi eller ringa telefonservicen. Gratis telefonservice ges på svenska på numret 0800 9 4771 och på finska på numret 0800 9 4770.

Valdagen vid presidentvalet är söndagen den 22 januari. Då är vallokalerna öppna mellan klockan 9 och 20. På valdagen kan väljarna rösta enbart på det röstningsställe som anges i meddelandekortet.

Ytterligare upplysningar: valdirektör Arto Jääskeläinen, tfn 09 1606 7572
konsultativ tjänsteman Jussi Aaltonen, tfn 09 1606 7620
e-post: fö[email protected]

På valwebbplatsen www.vaalit.fi publiceras under förhandsröstningsperioden information om antalet väljare som röstat på förhand i hela landet, i valkretsarna och i kommunerna (enligt väljarens hemkommun) ca kl. 18 och kl. 21. Under veckoslutet (lör.-sön.) uppdateras uppgifterna redan ca kl. 16.30.

Anna-Maja Henriksson