Förhandsröstningen i kommunalvalet börjar på onsdag

justitieministeriet
Utgivningsdatum 15.10.2012 7.00
Pressmeddelande -

Förhandsröstningen i kommunalvalet börjar på onsdagen den 17 oktober. Förhandsröstningen pågår en vecka, och tisdagen den 23 oktober är således sista dagen för förhandsröstning i Finland.

Förhandsröstningstiden utomlands är 17-20 oktober. En del av förhandsröstningsställena är dock öppna under en kortare tidsperiod.

På förhand är det möjligt att rösta på vilket allmänt förhandsröstningsställe som helst i Finland eller utomlands. Väljarna ska ha med sig ett identitetsbevis vid röstningen.

Antalet förhandsröstningsställen i Finland är sammanlagt 883. Förhandsröstning ordnas bland annat på kommunal- och stadshus, bibliotek, köpcentrum och postkontor. Information om var förhandsröstningsställena ligger och när de är öppna finns på webbplatsen www.vaalit.fi. Information ges också på det avgiftsfria servicenumret 0800 9 4771.

Valdagen är söndagen den 28 oktober 2012. Då kan man rösta enbart på det röstningsställe som anges i meddelandekortet som väljaren fått med posten. På valdagen är vallokalerna öppna kl. 9-20.

Röstberättigade i kommunalval är finska medborgare och medborgare i EU-länder samt isländska och norska medborgare som har fyllt 18 år och som har hemkommun i Finland. Andra utlänningar är röstberättigade om de har haft hemkommun i Finland i minst två år.

Filmer om kommunalval på klarspråk finns på valwebbplatsen www.vaalit.fi. På webbplatsen finns också information om kommunalvalet på ca 20 språk.

Information om antalet förhandsröstande

På valwebbplatsen kan man följa valdeltagandet under förhandsröstningsperioden. Uppgifterna om antalet väljare som röstat på förhand i hela landet, enligt valkrets och enligt kommun uppdateras på webbplatsen vardagar ca kl. 13, 18 och 21. På lördag och söndag uppdateras uppgifterna enbart kl. 17.

Ytterligare upplysningar:
valdirektör Arto Jääskeläinen, tfn 02951 50128
konsultativ tjänsteman Jussi Aaltonen, tfn 02951 50560
forskare Anne Rautiainen, tfn 02951 50600
e-post: fö[email protected] (OBS! Undantag: anne.r.rautiainen)

www.vaalit.fi

Anna-Maja Henriksson