Eduskuntavaalit 18.3.2007

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 13.2.2007 9.46
Tyyppi:Tiedote -

Suomen ensimmäiset eduskuntavaalit järjestettiin 15. -16. maaliskuuta 1907. Maaliskuussa 2007 pidettävät eduskuntavaalit ovat siten kansanedustuslaitoksemme 100-vuotisjuhlavaalit.

Ennakkoäänestys

Vuoden 2007 eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 7. maaliskuuta ja päättyy tiistaina 13. maaliskuuta.

Kotimaassa on yhteensä 862 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa. Ne ovat pääosin kunnantaloilla, kirjastoissa tai muissa kuntien virastoissa. Postikonttoreissa ennakkoäänestyspaikoista on noin 120.

Ennakkoäänestys ulkomailla alkaa 7. maaliskuuta ja päättyy viimeistään 10. maaliskuuta, mutta useissa ulkomailla olevissa ennakkoäänestyspaikoissa äänestysaika on tätä lyhyempi. Ulkomailla voi äänestää ennakkoon 234:ssa Suomen edustustossa ja edustuston toimipaikassa. Ulkomaan ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä 87 eri valtiossa.

Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Äänioikeutetut saavat Väestörekisterikeskukselta ilmoituskortin, jonka mukana on luettelo äänestäjän oman vaalipiirin ennakkoäänestyspaikoista. Ennakkoäänestyspaikkojen osoitteista ja aukioloajoista saa tietoja myös oikeusministeriön vaalisivuilta Internetistä sekä maksuttomasta puhelinpalvelusta. Se toimii suomeksi numerossa 0800-1-57575 ja ruotsiksi numerossa 0800-1-38383.

Henkilö, jonka liikuntakyky on rajoittunut siinä määrin, ettei hän pääse ennakkoäänestys- tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia, saa äänestää ennakkoon kotonaan. Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava viimeistään 6. maaliskuuta oman kunnan keskusvaalilautakunnalle.

Vaalipäivän äänestys

Vaalipäivä on sunnuntaina 18. maaliskuuta. Äänestyspaikkoja on jokaisessa kunnassa vähintään yksi ja koko maassa 2 611. Äänestyspaikat ovat avoinna kello 9-20.

Äänioikeutetuille postitettuun ilmoituskorttiin on merkitty vaalipäivän äänestyspaikka. Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain kyseisessä äänestyspaikassa. Maistraatit neuvovat äänioikeutta ja äänestyspaikkaa koskevissa asioissa.

Äänestäjät ja ehdokkaat

Äänioikeutettu on asuinpaikasta riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Vaaleissa on lähes 4,3 miljoonaa äänioikeutettua.

Äänestäjän on esitettävä selvitys henkilöllisyydestään niin vaalipäivän äänestyksessä kuin ennakkoäänestyksessäkin. Ilmoituskortti on hyvä ottaa mukaan, mutta se ei ole pakollinen.

Eduskuntavaaleissa saa äänestää vain oman vaalipiirin ehdokasta. Äänestyskopissa on asianomaisen vaalipiirin ehdokaslistojen yhdistelmä. Ennakkoäänestyspaikoilla on kaikkien vaalipiirien ehdokaslistojen yhdistelmät, joista äänestäjä näkee oman vaalipiirinsä ehdokkaiden numerot.

Edustajamäärä muuttuu kahdessa vaalipiirissä

Vaalipiirejä on 15. Niistä valitaan yhteensä 200 kansanedustajaa. Paikat jakautuvat seuraavasti:

Helsingin vaalipiiri 21, Uudenmaan vaalipiiri 34, Varsinais-Suomen vaalipiiri 17, Satakunnan vaalipiiri 9, Hämeen vaalipiiri 14, Pirkanmaan vaalipiiri 18, Kymen vaalipiiri 12,
Etelä-Savon vaalipiiri 6, Pohjois-Savon vaalipiiri 10, Pohjois-Karjalan vaalipiiri 6, Vaasan vaalipiiri 17, Keski-Suomen vaalipiiri 10, Oulun vaalipiiri 18, Lapin vaalipiiri 7,
Ahvenanmaan vaalipiiri 1.

Uudenmaan vaalipiiristä valittavien kansanedustajien määrä lisääntyy yhdellä ja Pohjois-Karjalan vaalipiiristä valittavien edustajien määrä vähenee yhdellä verrattuna viime eduskuntavaaleihin.

Vaalien tuloksen julkistaminen

Ennakkoäänestyksen tulos julkistetaan heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua kello 20. Vaalien alustava tulos pyritään saamaan selville vaali-iltana kello 23:een mennessä. Vaalipiirilautakunnat vahvistavat vaalien lopullisen tuloksen 21. maaliskuuta.

Vaalirahoituksesta tehtävä ilmoitus

Kansanedustajaksi valittujen ja varaedustajien on tehtävä oikeusministeriölle ilmoitus vaalirahoituksestaan. Ilmoitus on tehtävä viimeistään 21. toukokuuta.

Ilmoituksessa on mainittava ehdokkaan vaalikampanjan kokonaiskulut yhtenä lukuna. Rahoitus eritellään ehdokkaan omiin varoihin ja ulkopuoliseen tukeen. Se puolestaan ryhmitellään yksityishenkilöiltä, yrityksiltä, puoluejärjestöiltä ja muilta vastaavilta tahoilta saatuun tukeen.

Valitun on ilmoitettava erikseen jokaisen yksittäisen tuen arvo ja antajan nimi, jos tuki on vähintään 1 700 euroa. Yksityishenkilön nimeä ei saa ilmoittaa ilman hänen suostumustaan, jos hänen antamansa tuen arvo jää alle 1 700 euron.

100-vuotisjuhlavaalit

Eduskuntavaaleissa toteutetaan kaikille äänioikeutetuille suunnattu vaalitiedotuskampanja. Sillä pyritään osaltaan lisäämään kansalaisten tietoisuutta vaaleista ja äänestysintoa.

Kampanjaa on valmisteltu Juhlavaali 2007 –työryhmässä, johon kuuluvat oikeusministeriön, eduskunnan ja Allianssi ry:n edustajat. Teeman ”Elämän tärkeät äänet” alla työryhmä on teettänyt muun muassa tv- ja radiotietoiskuja, kampanjasivut, selkoesitteen sekä julisteita. Lähes 760 000 alle 30-vuotiasta äänioikeutettua saa kirjeen, jonka tarkoituksena on korostaa äänestämisen merkitystä ja innostaa äänestämään.

Tiedotuskampanja alkaa näkyä julkisuudessa helmikuun lopussa. Saman teeman alla oikeusministeriö toteuttaa äänestysaktiivisuuskampanjan, joka kohdistuu nuoriin ja matalan äänestysaktiivisuuden alueisiin.

Vaalien satavuotisjuhlan kunniaksi oikeusministeriö on avannut verkkosivut vuoden 1907 eduskuntavaaleista. Ne löytyvät osoitteesta www.vaalit.fi/eduskuntavaalit1907 .

Tietoa ja tuloksia vaalisivuilla

Oikeusministeriön vaalisivuilla www.vaalit.fi on tietoa vaaleista ja vaalien jälkeen myös vaalituloksia. Sivuilta löytyy mm.

- perustietoa äänestämisestä
- tiedot ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista
- tilastot äänioikeutetuista
- eduskuntavaalien ehdokastiedot vaalipiireittäin (16.2.)
- jokaisen ennakkoäänestyspäivän iltana klo 18: ennakkoon äänestäneiden määrä koko maassa ja klo 21: ennakkoon äänestäneiden määrät koko maassa, vaalipiireittäin ja kunnittain
- vaalipäivän iltana alkaen klo 20: vaalitulospalvelu (tulokset koko maassa, vaalipiireissä, kunnissa sekä äänestysalueilla)
- vaalirahoitusilmoitukset sitä mukaa kuin ne saapuvat.

Lisätietoja: vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. (09) 1606 7572
ylitarkastaja Jussi Aaltonen, puh. (09) 1606 7620
ylitarkastaja Jukka Leino, puh. 010 36 64611
sähköposti: [email protected]

Leena Luhtanen